Осми март – денят на жената

5
270

На 8 март ние българите всяка година поднасяме цвете на жената, която обичаме и на майката, която ни е отгледала. Но всъщност какво се крие зад тази дата? Защо точно 8-ми март е избран за ден на дамите и има ли някаква основателна причина за това? Ще разберете в следващите редове.

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век. Всичко започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Това наистина е емблематичен момент в историята на света, тъй като може да си представите какво е било положението на жените към средата на XIX век. Процесът на тяхната еманципация далеч не е започнал, даже напротив – това се случва десетилетия преди появата на феминистките например. Вдигналите се на протест жени в Ню Йорк настояват за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труда. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

През 1909г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари. През 1910г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.

От 1914 г. отбелязването на празника в някои страни е на датата 8 март. На запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те. През 1977г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911г., а през 1915г. е първото публично честване. Като общобългарски празник той започва да се празнува чак след 9-ти септември 1944 година. Смисълът на тази дата далеч се е изменил и днес даже празнуваме и „деня на колежката“. Първоначално идеята определено не е била такава, каквато я считаме днес, тъй като на днешния ден би следвало да се отдаде уважение на борбата за правата на жените, които и в настоящето често биват потъпквани.

Ако вярвате в каузата ни за достъпно и увлекателно представяне на българската история, ще се радваме да ни подкрепите чрез изпращане на дарителски SMS на номер 17777 с текст DMS BGHISTORY или като закупите образователен продукт от електронния ни магазин. Благодарим ви!

Хареса ли ви статията?

Осми март – денят на жената
3.67 от общо 6 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!
СПОДЕЛИ
Предишна статияКой и защо в началото на XX век определи българите като „Японците на Европа“
Следваща статияИлинденско-Преображенско въстание — устремът на поколения към свобода
Българска история
От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към науката, а с приоритет е подрастващото поколение.

5 КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР