Уроци по родолюбие

През месец март 2013 година стартирахме инициативата „Да обиколим българските училища“. Днес тя заема значителна част, както от професионалното ни ежедневие, така и от личното. За това време успяхме да посетим над 120 населени места из цялата страна и да изнесем близо 200 урока (има градове и села, в които сме били по няколко пъти).

Изпълнението на идеята ни е съвсем просто – наш екип посещава един учебен час по история, в който, основно чрез видео и мултимедия представя българската история по малко по-различен и интригуващ начин. Уроците ни не се провеждат задължително в дадено  училище – неведнъж открити дискусии се проведоха в няколко читалища, в Българското неделно училище в Солун, пред българската общност в Атина и дори в съблекалните на стадион „Лаута“ в Пловдив по покана на детско-юношеската школа на клуба.

Кърджали
Урок в Кърджали

Самите уроци са с времетраене от 40 минути до 1 час, като включват показването на няколко клипа, редица снимки и колажи, което прави усвояването на информацията от децата далеч по-лесно. Всички материали, които се показват на учениците са изработени от екипа на „Българска история“. При случаите, в които екипът разполага с повече време, има подготвена игра, която разделя децата на два отбора и се състои в това те да отговарят на различни въпроси по теми, обвързани с историята, географията и българския спорт.

Когато застанем пред учениците и им разказваме истории, за нас е важно да покажем колко е важен личният пример за благополучието на една страна. Това е и причината да представяме предимно личности, които са непознати за подрастващите, така че самите те да видят, че не е необходимо да вършим чудеса от храброст, за да помогнем на обществото си, а трябва да се съсредоточим единствено върху това, в което сме най-добри – точно както са го правели хората, живели преди нас и успешно превърнали държавата ни в една от най-проспериращите в цяла Европа.

Статия за уроците ни по родолюбие във вестник „Капитал“

Презентация на дейността ни

Връзка с екипа ни