„Девойко мари хубава“

Ненадминати са хубостта и красотата на българката. Според народните представи красотата й се свързва с:

тенка снага – топола,

вити вежди -гайтани,

църни очи-череши,

трепки- гъст босилек,

алена уста-малина,

бели зъби-ситен маргарит,

дълги коси- свила ибришима

Тя има силата да работи неуморно у дома и на полето,  да вдига сватби и изпровожда покойници, да лекува  болните, да дава кураж и сила на слабите, да вдъхва надежда на страдащите, да събира с магии влюбените, да приютява и храни странниците… Тя, българката, в сърцето и душата си е побрала богатството на цялата Земя.

Първият изпълнител на  песента „Девойко, мари хубава“ е д-р Костадин Дурев. Роден е в Широка лъка през 1919 г. Учи богословие и медицина. Работи като лекар на различни места в страната. В същото време Георги Бояджиев и Филип Кутев издирват изпълнители на родопски песни. Тогава Бояджиев и Дурев записват пет родопски песни на магнетофон, от които: “Де се е чуло видяло”, “Я се покачи, Яно мари, на висок чардак”, “Черешка е цвет цветила”.

Песента “Девойко мари хубава, сипни ми винце да пийна” Дурев записва през 1955 година. Тя веднага става мелодия на годината по радиото. Записа прави с оркестъра на Радио София, а не с гайда, защото гласът му се оказва по-висок от този на гайдата. За песента Дурев казва, че не е негова, а на народа: “Чух я от възрастни хора, докато обикалях родопските села като млад доктор. Хареса ми и я научих”. Песента “Девойко, мари, хубава” в изпълнение на Дурев е включена в компилацията “Вечните песни на България”.

 

Девойко, мари, хубава, девойко,
сипни ми винце да пийна, девойко, (x2)
да пия, да се напия, девойко…

балното да си кажиме, девойко,
чие е бално по множко, девойко, (x2)
мойно или твойно, девойко

Моесо бално по множко, юначе,
че имам руба да правя, юначе, (x2)
и имам дари да стегам, юначе

Моесо бално по множко, девойко,
че имам служба да служа, девойко. (x2)
и имам коща да градя, девойко

Моесо бално по множко, девойко,
че нема да се зомиме, девойко. (x2)

ВИЖ ОЩЕ: „РУФИНКА БОЛНА ЛЕГНАЛА“
ВИЖ ОЩЕ: „РАНЕН МИ ЛЕЖИ ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ“

Хареса ли ви статията ни? Защо не я споделите?
Share on FacebookShare on Google+Share on RedditTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someoneShare on TumblrShare on StumbleUpon